INFORMACJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII
DLA POSIADACZY BYDŁA, OWIEC, KOZ, ŚWIŃ ORAZ INNYCH ZWIERZĄT PARZYSTOKOPYTNYCH NA TEMAT PRYSZCZYCY
1 stycznia 1970


INFORMACJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII
DLA POSIADACZY BYDŁA, OWIEC, KOZ, ŚWIŃ ORAZ INNYCH ZWIERZĄT PARZYSTOKOPYTNYCH NA TEMAT PRYSZCZYCY
Śląski Wojewódzki Lekarz Weterynarii przekazał informację o wystąpieniem ogniska pryszczycy na terenie Republiki Słowackiej, w związku z powyższym przypominam o Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2025 roku w sprawie zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej zwierząt, produktów i przedmiotów które mogą przenosić pryszczycę.
Pryszczyca (Foot and mouth disese – FMD) jest wirusową, bardzo zakaźną chorobą zwierząt parzystokopytnych, w tym bydła, świń, owiec i kóz.
Wirus pryszczycy przenosi się przez kontakt bezpośredni pomiędzy zwierzętami, za pośrednictwem mięsa i produktów mięsnych, mleka i jego przetworów, nasienia, skór, wełny, paszy dla zwierząt, itp.
Wirus może być przenoszony także przez człowieka, sprzęt gospodarski, ptaki, owady, gryzonie, środki transportu czy odzież.
Objawy chorobowe:
gorączka, apatia, utrata apetytu, brak przeżuwania, gwałtowny spadek mleczności;
zwiększone pragnienie i obfite ślinienie;
pęcherze na języku, wargach i dziąsłach, śluzawicy u bydła/tarczy ryjowej u świń, na skórze szpary międzyracicowej, a także na wymieniu i strzykach;
po pęknięciu pęcherzy - bolesne rany, owrzodzenia;
cielęta i prosięta, karmione mlekiem zwierząt chorych na pryszczycę często padają z objawami biegunki i ogólnego wycieńczenia;
równie często dochodzi do padnięć zwierząt dorosłych.